Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Γιατί δεν μπορώ να σε θηλάσω μωράκι μου?

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010
Θηλασμός.........................................

Πόσο ήθελα να θηλάσω....

Θυμάμαι όταν ήμουνα έγκυος  είχα πάρει σχετικά βιβλία,είχα ενημερώσει τον γιατρο μου οτι επιθυμούσα αποκλειστικό θηλασμο στο μαιευτήριο,περιποιόμουν τις θηλές τον τελευταιο μήνα με ειδική κρεμούλα και περίμενα πως και πως να έρθει η μαγική στιγμή που θα πάρω αγκαλιά τον μπέμπη μου και θα αρχίσει να πίνει γαλατάκι!

Ήρθε η στιγμη...Πήρα το μωράκι μου αγκαλιά και αφού του ψυθίρισα πολύ πολύ γλυκά λογάκια τον έβαλα στο στήθος να φάει.Άρχισε να πιπιλάει λίγο αλλα δεν έπιανε.Μου λέει η μαία οτι έχω επίπεδες-εισέχουσες θηλές και θέλει υπομονή και χρόνο για να πιάσει το μωρο.Η κοπέλα δεν μπορώ να πω βόηθησε πολύ και με το παραπάνω.Το θέμα ητανε οτι αλλάζανε οι βάρδιες και οι μαίες δεν ήτανε το ίδιο υπομονετικές και ενημερωμένες στο θέμα του θηλασμού.Έτσι λοιπόν ήρθε και μια μαία η οποία μου είπε να μην περιμένω τίποτα μ'αυτες τις θηλές που εχω και να τον ταϊσω μπουκάλι (αρνούμουν πεισματικά να του δώσω ξένο γάλα)και να μην ταλαιπωρούμαι αλλο μ'αυτο το θέμα.Εγώ αρχισα να κλαίω!Γιατί;Γιατι να μην μπορω να θηλάσω το μωράκι μου?

Έτσι ξεκίνησαν και τα κλάματα.Ήτανε συγκίνησης ήτανε χαράς αλλα και απογοήτευσης που δεν έπιανε το μωρο στήθος.

Οι μαίες μου είπανε να πάρω θήλαστρο γιατι ήμουνα έτοιμη να εκραγω απο το πρήξιμο(δεν κατάβαινε γάλα μιας και ο μπέμπης δεν θήλαζε για να παραχθεί ποσότητα)."Ποιό θήλαστρο να πάρω;"τις ρωτάω όλο λαχτάρα μπας και βγάλω εστω και μ'αυτο λίγο.Μας είπανε να πάμε στο φαρμακείο απέναντι και να πάρουμε της Medela το mini electric.Ο αντρας μου ετρεξε να το αγοράσει αμέσως.Το αποστειρώσανε, μου το φέρανε τιποτα και μ'αυτο...................

                      Εδω ήμαστε σε μια απο πολλές προσπάθειες στο μαιευτήριο.

Τελικά το μωρο πήρε ξένο γάλα στο μαιευτήριο και απο μένα ούτε σταγονίτσα.Παρόλο που τον εβαλα στο στήθος αμέσως με το που γέννησα.Ήρθαμε σπίτι και τελικά με πολύ προσπαθεια άρχισα να κατεβάζω γάλα.Έστω και 30 μλ του τα έδινα.Αυτή η ιστορία 2 μήνες. Έβγαζα με το θήλαστρο και του έδινα όσο έιχα.Πόσο επώδυνη διαδικασία το άρμεγμα με το θήλαστρο.Ένιωθα σαν αγελάδα κτηνοτροφείου που την βάζουνε στην μηχανή και με το ζόρι πρέπει να βγάλει γάλα.

Μετά μαθαίνω απο τις φίλες μου στο Mammyland οτι το θήλαστρο δεν ητανε για περιπτωσή μου αλλα για μαμάδες που εχουνε εδραιώσει γαλουχία.Έπρεπε να πάρω νοκομειακό θήλαστρο πάλι της ιδας εταιρίας με 2 χοάνες ομως για ταχύτητα.Αυτό βοηθάει τις μαμάδες να παράγουν γάλα πιο εύκολα.Επίσης θα μπορούσα να κόψω μια σύριγγα μπροστα και να τραβάω τις θηλές προς τα εξω.Δε το ήξερα..............................Έχασα πολύτιμο χρόνο γιατί ακολούθησα συμβουλές απο μαίες που υποτίθεται είναι η δουλειά τους αυτή.Εντάξει ήξερα οτι τα νοσοκομεία μας δεν είναι φιλικά προς τον θηλασμό(breastfeeding friendly)αλλά περίμενα σε μια ιδιωτική κλινική οπως το Ολύμπιον που γέννησα εγώ, οπου μάλιστα εφαρμόζεται το rooming in(το μωρό δίπλα στη μαμά συνέχεια)να βρώ διαφορετική κατάσταση.

Όλα αυτα δεν τα γράφω να καταγγείλω το Ολύμπιον ή τις μαίες.Άλλωστε γέννησα με έναν εξαιρετικό γιατρό και όλες οι μαίες την ώρα του τοκετού ήτανε υπέροχες.Η δε κλινική τέλεια.Σαν βασιλισσα ένιωθα.Πεντακάθαρα,με φρόντιζανε όλη την ώρα κλπ.Στο θέμα του θηλασμου με στεναχωρήσανε λίγο.Το θέμα όμως δεν είναι μόνο αυτό.

Αφού είμαι θηλαστικό ον και φτιαγμένη έτσι ώστε αυτές τις όμορφες στιγμές να προσφέρω τροφή στο μωρό μου, γιατι εγω δεν μπόρεσα;Μήπως είμαι ελλατωματική;Μήπως ένα φρικιό της φύσης;Ξέρετε,το διαστημα που προσπαθούσα να βρω λύσεις διαπίστωσα οτι οι υπέρμαχοι του θηλασμου είναι κατηγορηματικοί στο συγκεκριμένο θέμα.Στο οτι δηλαδη δεν υπάρχει γυναίκα που δεν μπορεί να θηλασει.Υπάρχω εγώ!Έκανα τα πάντα!Γιατί, αφού είναι η φύση μου τέτοια και μπορώ να θηλάσω, να χρειάζομαι τεχνητά μέσα;Αν δεν υπήρχανε όλα αυτά θήλαστρα, νιπλέτες, ψευτοθηλές και φυσικά ξένο γάλα τα μωρά μάλλον θα μένανε νηστικά.Θα μου πείτε απο την πείνα θα τρώγανε κάποια στιγμή μάλλον.Παρόλα αυτά ομως πηγαίνουνε κόντρα στην φύση και δεν δέχονται το γάλα της μαμάς αμέσως.Γιατί λοιπόν όλα αυτά;

Κάπου διάβασα οτι μπορεί να είναι ορμονικοί οι λόγοι που το νεογέννητο "αρνείται" το γαλατάκι της μαμάς.Σίγουρα το μπουκάλι οταν το γευτούν γλυκαίνονται δεν θέλει προσπάθεια οπως ο θηλασμός και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.Έτσι κι αλλιώς ο θηλασμός είναι τέχνη και χρειάζεται απο την μαμά υπομονή.

Τα έγραψα όλα αυτά γιατί δεν θέλω να ακούω μανούλες να στεναχωριούνται οπως εγώ.Να τις κάνω να νιώσουν όμορφα παρόλο που δεν πρόσφεραν το γαλατάκι τους στα μωράκια τους.Είμαι σίγουρη οτι έκαναν οτι πέρναγε απο το χέρι τους.

Και φυσικά δεν κατηγορώ κανέναν για το οτι δεν θήλασα.Ούτε τις μαίες, ούτε τα φόρουμς που έμπαινα ούτε τη φύση που με έφτιαξε με μικρές θηλές,ούτε το λάθος θήλαστρο.Απλά σας έγραψα την εμπειρία μου γιατί σίγουρα θα έχετε ζήσει πολλές μαμάδες παρόμοια εμπειρία και επίσης  πολλές εγκυμονούσες ισως βοηθηθούν απο όλο αυτό.

Να είμαστε καλά στο δεύτερο μωράκι θα κάνω οτι με συμβουλέψανε όλοι οι σύμβουλοι θηλασμού που μίλησα τότε μαζί τους.Ελπίζω να τα καταφέρω καλύτερα αν και πάντα θα νιώθω άσχημα που ο μπέμπης μου δεν πήρε οσο γαλατάκι ήθελα απο μένα.Νιώθω οτι μοιράζω ανεκτίμητη περιουσία και οτι το ένα παιδι μου το αδικώ.Η μαμά μου με είχε θηλάσει ενα χρόνο και ήθελα πολύ να κάνω και το ίδιο!

Να σας πω επίσης οτι έβαζα το μωρό στο στήθος συνέχεια μέχρι  4 1/2 μηνών γιατί ήθελα να κάνω επαναγαλακτισμό.Είναι εφικτό αλλά θέλει το χρόνο του.Κάποια στιγμή γύρω στους 4 μήνες έπιασε κανονικά στήθος αλλα επειδή δεν έιχα γάλα φυσικά δεν καθότανε.Επαναγαλακτισμό δεν έκανα ποτέ γιατί είχα πελαγώσει με τις υποχρεώσεις μου και δενέιχα χρόνο.¨Τώρα βέβαια που είμαι πιο χαλαρή λέω οτι έκανα μεγάλη ανοησία.ξεχνάμε εύκολα τα ξενυχτια εμείς οι μαμάδες.χιχι!

Αυτή ήτανε η ιστορία μου!Σας παραθέτω μερικά blogs,forums και sites που αφορούν τον θηλασμό και θα σας βοηθήσουνε πολύ.Ενημερωθείτε έγκαιρα για το θέμα γιατί δυστηχώς ακόμη στην Ελλάδα ο θηλασμός δεν έχει την προσοχή που θα έπρεπε στα περισσότερα μαιευτήρια.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο!

Φιλιά Μαρία-Μπέμπης



www.breastfeeding.com
www.thilasmos.gr
mitrikosthilasmos.blogspot.com
www.mammyland.com
www.parents.gr
www.medela.com
www.ameda.com

                                            ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΗΛΑΣΤΡΑ

Lactina, Medela



Νοσοκομειακό θήλαστρο, διατίθεται μόνο για ενοικίαση από την εταιρεία
klinikum Καϊκονίδης και τα στοιχεία τους είναι:
Κεντρικό: Κλείτου 14, Θεσσαλονίκη. Τηλ. & Fax: 2310 844.288, 847.763
Υποκατάστημα: Αερ. Παπαναστασίου 6 (κοντά στο ΛΑΪΚΟ Νοσοκομείο), ώρες 8.00-16.00-Δε-Πα. Τηλ & Fax: 210 74.70.417, 74.85.752

Yπάρχει απλής και διπλής άντλησης.
Kατάλληλο για καθημερινή άντληση όλων των γευμάτων (όταν το μωρό είναι πρόωρο ή νοσηλεύεται) και μακροχρόνια χρήση. Επίσης κατάλληλο για εργαζόμενες μητέρες αν και μεγάλο σε όγκο (περίπου 2.5 κιλά)
Symphony, Medela new



Επίσης νοσοκομειακό θήλαστρο διατίθεται προς ενοικίαση από την παραπάνω εταιρεία
Το symphony είναι θήλαστρο νέας γενιάς, κάνει άντληση 2 φάσεων, στην αρχή γρήγορες θηλαστικές κινήσεις (120 το λεπτό) με μικρή ένταση για να διεγείρει το αντανακλαστικό της καθόδου του γάλακτος και στη συνέχεια δουλεύει με 60-78 θηλαστικές κινήσεις το λεπτό και ανάλογα μεταβαλλόμενη ένταση. Είναι πιο γρήγορο, άνετο και αποτελεσματικό από το lactina.



Ameda


Νοσοκομειακό θήλαστρο, ενοικιάζεται από το Μητέρα.
Yπάρχει απλής και διπλής άντλησης.
Κατάλληλο για εργαζόμενες μητέρες. (περίπου 2 κιλά)




Pump in Style, Medela


Σχεδόν ισάξιο του Lactina. Διατίθεται προς αγορά μέσω internet.
Κατάλληλο για εργαζόμενες μητέρες, και για μακροχρόνια χρήση. Σε διακριτική τσάντα, εύκολο στη μεταφορά(1.8 κιλά)

Double Ease, Medela


Θήλαστρο προς αγορά, διπλής άντλησης.
Για περιστασιακή χρήση ή μερικώς εργαζόμενες μητέρες. (1.3 κιλά)

Mini electric, Medela


Θήλαστρο προς αγορά, μονής άντλησης.
Για περιστασιακή χρήση ή μερικώς εργαζόμενες μητέρες.
Λιγότερο από ένα κιλό.
Swing, Medela new



Νέο ηλεκτρικό θήλαστρο μονής άντλησης, βελτιωμένη έκδοση του mini electric.



Avent ISIS Χειροκίνητο


Χειροκίνητο θήλαστρο προς αγορά, μονής άντλησης.
Για περιστασιακή χρήση ή μερικώς εργαζόμενες μητέρες.
Λιγότερο από μισό κιλό.



Avent ISIS IQ UNO, xειροκίνητο και ηλεκτρικό


Harmony, Χειροκίνητο, Medela


Χειροκίνητο θήλαστρο προς αγορά, μονής άντλησης.
Για περιστασιακή χρήση.

9 σχόλια:

Olivia Gavrili είπε...

Μην στεναχωριέσαι, κοριτσάκι μου! Σημασία έχει που το ήθελες και το πάλεψες και αυτό είναι αγάπη! Η αγάπη είναι το σημαντικότερο δώρο για το νινάκι σου!!

:D:D

Μαμά στο Δρόμο είπε...

Μπράβο σου που προσπάθησες τόσο πολύ - δεν ξέρω πολλές μαμάδες που θα επέμεναν τόσο. Ο μπέμπης σου είναι τυχερός που έχει μια μαμά που τον αγαπά τόσο πολύ.
Και τον παλιό καιρό συνέβαινε μαμάδες να μη μπορούν να θηλάσουν, αλλά τότε αντί για μπουκάλια και θήλαστρα, υπήρχαν οι παραμάνες.
Όσο για το γάλα, ίσως την επόμενη φορά.
Αν το σκέφτεσαι, επικοινώνησε με το Leche ή το νοσοκομείο Έλενα. Έχουν πείρα και γνώσεις και θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς σωστά και να πετύχεις.
Καλή δύναμη σε ό,τι κάνεις, μαμάκα!

Μαμά Μαρία είπε...

Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ πολύ!Είναι πολύ σημαντικό να ακούς τέτοια λογάκια απο μανούλες σαν εσάς!Φιλάκια Πολλά!

Ανεράιδα είπε...

Γεια σου και καλώς σε βρήκα! Διαβάζοντας την ιστορία σου ταυτίστηκα σε πολλά σημεία. Η ιστορία του θηλασμού της πρώτης μου κόρης με έκανε κι εμένα ενοχική...το ίδιο πράγμα, ατέλειωτη προσπάθεια, κούραση σωματική και ψυχολογική, το μωρό δεν ήθελε με τίποτα, μόλις την έβαζα στο στήθος μου με έσπρωχνε, μωράκι ημερών μιλάμε!! Τελικά τη θήλασα με υπεράνθρωπη προσπάθεια για 3 μήνες, όχι αποκλειστικα όμας....
Θεωρώ ότι είναι ζήτημα δικής μας ενημέρωσης, εμπειρίας αλλά και συνεργασίας από πλευράς του παιδιού. Η δεύτερη μου κόρη, αν και γεννήθηκε 2700, με το που την έβαλα στο στήθος το έπιασε αμέσως και θήλασε για 5 λεπτά....την πρώτη φορά!! Με επίπεδες θηλές κι εγώ! Κατόπιν, θήλασε αποκλειστικά με μεγάλη επιμονή βέβαια, γιατί εμένα το γάλα ποτέ δεν ήταν πολύ, δεν έτρεχε ποτε ας πούμε, δε λερωνόμουν κλπ... Θήλασε αποκλειστικά για 10 μήνες και το έκοψε πάλι μόνη της τότε, απλώς σταμάτησε να θέλει να θηλάσει (γενικώς δεν πίνει και πολύ γάλα)

Οπότε μην απογοητεύεσαι και μη θεωρείς ότι φταις....Ίσως ήταν και καλύτερα, ξέρω γω...Θα δεις στο επόμενο μωράκι πόσο καλά θα τα καταφέρεις!! Στο εύχομαι!

Μαμά Μαρία είπε...

Ανεράιδα καλωσόρισες!Σ'ευχαριστώ πού για τα ενθαρυντικά σου λόγια!:)Πάντως πράγματι ο μπέμπης δεν συνεργαζότανε καθόλου!Όταν με το καλό κάνουμε 2ο μωράκι σίγουρα θα ζητήσω τις συμβουλές σου!

ΥΣ:Μπήκα στο blog σου!Πολύ καλό!!!!Keep going μανούλα!

Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα κορίτσια. Είμαι μαία και δουλεύω σε ένα Κέντρο Υγείας στην επαρχία. Οι εισέχουσες θηλές είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ περισσότερες γυναίκες από ότι νομίζουμε. Θέλει πολύ προσπάθεια και υπομονή και πολλές φορές πρέπει η μαία να δείξει στη γυναίκα πως να προετοιμάζει τη θηλή της με το χέρι. Το ηλεκτρονικό θήλαστρο καλό είναι να μπαίνει αφού έχουν εξέλθει λίγο οι θηλές αλλιώς είναι δώρον άδωρον. Πάντως μπράβο σου που προσπάθησες τόσο πολύ και με τόση επιμονή. Όσο για το αν τα μωρά δεν μπορούν να πιούν το γάλα της μητέρας τους, αυτό δεν ισχύει εκτός και αν το μωρό έχει δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε δε μπορεί να πιεί κανένα γάλα. Όσες έχετε απορίες για το θηλασμό και μένετε αθήνα υπάρχει η www.lli.org. μπείτε στην ιστοσελίδα και βρείτε ένα προσωπικό σύμβουλο θηλασμού. Ακόμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με το σύλλογο μαιών αθηνών όπου υπάρχει γραμμή υποστήριξης για τις γυναίκες που θηλάζουν. Τέλος υπάρχει και το δικό μου blog το www.midwifesoffhealthcekran.blogspot.com και το mail μου eir.leontidou@gmail.com. Ότι απορίες έχετε με χαρά μου να βοηθήσω. Άλλοστε αυτή είναι η δουλειά μου. Φιλιά πολλά και καλή συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έκανες ήταν ό,τι καλύτερο για το μωράκι σου. Δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεσαι άσχημα. Εγώ που δεν είχα πρόβλημα με τις θηλές μου και είχα πάρα πολύ γάλα (είχα σχεδόν αποκλειστική μία μαία για να μου κάνει μαλάξεις και να μου ελαφρώνει το στήθος) θυμάμαι στο πρώτο μου παιδί, επειδή ο παιδίατρος βαριόταν να έρθει να δει το μωρό, το οποίο τελικά ήταν άρρωστο, με "υποχρέωσε" να του δώσω ξένο γάλα από 20 μερών γιατί το θήλαστρο άνοιξε τις θηλές μου.Δεν ενιωσα ποτέ ενοχές γι αυτό, ίσως γιατί έχω να κατηγορώ τον παιδίατρο. Το 2ο παιδί μου από την πρώτη στιγμή έπιασε το στήθος μου και θήλασε αποκλειστικά για 4 μήνες μέχρι που πήγα στη δουλειά. Τώρα έχω μια κορούλα 49 ημερών η οποία επειδή κουράζεται με το θηλασμό και σταματά, δεν παίρνει την απαραίτητη ποσότητα και δεν παίρνει βάρος. Δοκίμασα το θήλαστρο (νοσοκομειακό) το οποίο όμως μειώνει τη ροή του γάλακτος αντί να την αυξάνει, οπότε πέσαμε υποχρεωτικά σε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος. Είναι λοιπόν καθαρά θέμα συνεργασίας με το παιδί. Μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένη από τον τρόπο που μεγάλωσα τα παιδιά μου. Όταν όμως ο 8χρονος γιος μου απέκτησε υποθυρεοειδισμό μπήκε ένα αγκάθι στην καρδιά μου, ότι θα μπορούσα να έχω κάνει κι εγώ κάτι από τη μεριά μου για να τον θηλάσω. Καλό κουράγιο σε όλες γιατί είναι πολύ δύσκολο να είσαι μαμά...

mariadk είπε...

Ειμαι μια μανουλα και εγω με 2 παιδακια, ειχα ακριβως το ιδιο θεμα με σενα, Ενω το στηθος μου φαινόταν να γεμίζει με γαλα , δεν μπορεσα ποτε να το βγαλω απο εκει μεσα. Οσες προσπαθειες και να κανανε οι μαιες και τα θυλαστρα.
Στο 2ο παιδι μου που συναιβει το ιδιο πραγμα ενιωσα οτι κατι δεν παει καλα με εμενα και δεν μπορω να προσφερω στα παιδια μου αυτο που ολες οι μανες καταφερνουν.Ενιωσα ενα αχριστο πλασμα εκλεγα μεσα στο μαιευτηριο και οι μαιες προσπαθουσαν να με συνεφερουν. Απο τοτε το κουβαλαω αυτο μεσα μου και με πληγωνει. εχουν περασει 4 χρονια απο την γεννηση της κορης μου. Με ενοχλει περισσοτερο του οτι λεγετε οτι ολες οι γυναικες μπορουν να θυλασουν, αρα κατι εγω δεν εκανα καλα. Ετσι προσπαθω να κανω οτι καλυτερο για τα παιδια μου μηπως και καταφέρω και εξαλύψω απο μεσα μου αυτο μου το μειονεκτημα. Αν ποτε κανω και τριτο παιδακι θα κανω οτιδηποτε παερναει απο το χερι μου και ολονων τα χερια μηπως και καταφερω να βγαλω γαλα εστω και για 10 μερες...

natasa είπε...

Έχεις δίκιο σε πολλά πράγματα, ιδίως στο ότι τα ελληνικά μαιευτήρια δεν προάγουν όπως θα έπρεπε τον μητρικό θηλασμό. Επειδή και εγώ κατέβαλα υπεράνθρωπες προσπάθειες να θηλάσω το πρώτο μου, καταλαβαίνω και την κούραση και την ψυχική ταλαιπωρία και τις τύψεις που είχες. Στο δεύτερο παιδάκι μου ευτύχησα να έχω μια πολύ καλή μαία, υπέρμαχη του αποκλειστικου μητρικού θηλασμού. Τώρα το μωράκι κλείνει τον 1 μήνα που θηλάζει, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ιδανικά: μου έχει καταστρέψει τις θηλές, γιατί θέλει περισσότερο γάλα απ' όσο μπορώ να του δώσω (και δεν έχω λίγο), έστω κι αν λένε ότι οι μητέρες έχουν τόσο, όσο επιθυμούν τα μωρά. Η μαία μου τα έχει... χάσει!! Λέει πως πρώτη φορά της τυχαίνει ένα τέτοιο μωρό, ωστόσο υπογραμμίζει ότι κάθε βρέφος, όπως και κάθε άνθρωπος, αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση. Επομένως στη θέση σου δε θα είχα άγχος για το δεύτερο παιδάκι. Θα δεις αν και μέχρι πότε μπορεί να θηλάσει και αναλόγως πράττεις. Α, και κάτι άλλο: μην πολυκοιτάς τα fora και τα στίκερς που περήφανα δηλώνουν "θηλάζω το μωράκι μου εδώ και 2 χρόνια", γιατί θα φορτιστείς χωρίς λόγο. Είπαμε, καθε περίπτωση είναι διαφορετική και μοναδική.