Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Συνηθισμένα προβλήματα που αφορούν στο θηλασμό.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Έχω ξαναγράψει παλιότερα ότι δε μπόρεσα να θηλάσω αποκλειστικά το μωράκι μου.Δείτε εδώ την ιστορία μου Γιατί δεν μπορώ να σε θηλάσω μωράκι μου?

Το πρόβλημα για μένα ήτανε οι θηλές.Βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο απο το Πέρι ...Θηλασμού 

Στην ουσία είναι απόσπασμα απο το βιβλίο "Θηλασμός,μια υπεροχη σχέση" της Παιδιάτρου Άννας Πατσούρου. Ένα βιβλίο που πραγματικά βοηθάει πολύ τις μανούλες να διώξουνε μακρυά κάθε γνωστό μύθο του τύπου "δε έχεις καλό γάλα","το γάλα είναι νερουλό",το μωρό δε χορταίνει" και άλλα πολλά.

Τελικά όπως θα δείτε παρακάτω για όλα υπάρχει λύση.......

Επίπεδες, εισέχουσες ή ανεστραμμένες θηλές. Τι είναι;


(από το βιβλίο της Αννας Πατσούρου – Παιδιάτρου – Συμβούλου μητρικού θηλασμού IBCLC, «Θηλασμός, μια υπέροχη σχέση», Εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες).
 Οι επίπεδες και οι εισέχουσες θηλές συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα . Θηλάστε ιδιαίτερα στη στάση κάτω από τη μασχάλη.
Τι είναι οι επίπεδες θηλές;
 Επίπεδες θηλές είναι οι θηλές που δεν προεξέχουν από το δέρμα της θηλαίας άλω.
 Τι είναι οι εισέχουσες ή ανεστραμμένες θηλές;
 Εισέχουσες είναι οι θηλές που βρίσκονται προς τα μέσα ή μπαίνουν προς τα μέσα, όταν ερεθιστούν. Αυτό οφείλεται σε μικρούς συνδέσμους, νημάτια, που συνδέουν τη θηλή με τους υποκείμενους ιστούς. Αν η γυναίκα καταφέρει να θηλάσει, αυτοί οι σύνδεσμοι επιμηκύνονται και καθώς δεν είναι ελαστικοί, δεν επανέρχονται, οπότε μακροπρόθεσμα οι θηλές εξέχουν μόνιμα. Ανάμεσα στους πρώτους θηλασμούς, όμως, πριν οι σύνδεσμοι <<ξεχειλώσουν>> καλά, οι θηλές   ξαναμπαίνουν μέσα.
Εάν δυσκολεύεστε να θηλάσετε με επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, υπάρχει λύση.
Το σημείο θηλασμού
 Όταν το μωρό θηλάζει, αγκαλιάζει με τα χείλη του τη θηλαία άλω και ρουφά τη θηλή με τη δύναμη των μυών όλης της στοματικής κοιλότητας. Η θηλή, κατά τη διάρκεια των κινήσεων θηλασμού, βρίσκεται τελικά βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού. Αν προσπαθήσετε να κάνετε πως θηλάζεται με το στόμα σας, θα δείτε πως το σημείο που ασκείται όλη η δύναμη του θηλασμού βρίσκεται στη μέση γραμμή της στοματικής κοιλότητας, εκεί που ενώνεται η σκληρή με τη μαλακή υπερώα. Φανταστείτε πιο απλά ότι βρίσκεται στο μέσον της νοητής γραμμής  που ενώνει τα αυτιά μας. Το σχήμα της θηλής δεν παίζει κανένα ρόλο σ’ εκείνο το σημείο.
Το πρόβλημα ξεκινά από τέσσερα σημεία:
  – Κάποια  μωρά μαθαίνουν το μπουκάλι και αρνούνται τις θηλές, ακόμη κι όταν είναι καλοσχηματισμένες.
  – Κάποιες γυναίκες έχουν πολύ σκληρό ιστό στη θηλή, πριν θηλάσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους, με αποτέλεσμα η θηλαία άλως τους να  μην μπορεί να συνθλιβεί μέσα στο στόμα του μωρού οπότε, απουσία καλοσχηματισμένης θηλής, εμποδίζει το θηλασμό.
 -  Οι χειρισμοί που γίνονται στο στοματοφάρυγγα των νεογέννητων από τους γιατρούς, τα κάνουν κάποιες φορές ανίκανα να θηλάσουν φυσιολογικά για τις πρώτες ημέρες.
 - Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις εγκύους και τις λεχώνες, ψάχνοντας πάντα κάτι για να αποκλείσουν το θηλασμό από τη μητέρα, τη βρίσκουν εύκολο στόχο, αφού η ίδια με τις επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές της αισθάνεται μειονεκτικά από την περίοδο της εφηβείας της, όταν αρχίζει να το συνειδητοποιεί.
Τι μπορεί να γίνει;
Νιπλέτα
Η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις και πρόωρο τοκετό.
Πριν από την εγκυμοσύνη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή Niplette της Avent. Είναι εγκεκριμένη από τη Βασιλική Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής της Αγγλίας και υποκαθιστά την εγχείρηση. Με 8ωρη χρήση, σε 3 μήνες κάνει κάθε εισέχουσα θηλή να προεξέχει.
Αφού γεννήσετε, η χρήση της Νιπλέτας είναι ακίνδυνη αν και μπορεί να γεμίζει με μητρικό γάλα και να πέφτει από το στήθος. Σ’ αυτή την περίπτωση, αδειάστε την και ξαναφορέστε την.
Δείτε στο Παράρτημα του α’ τόμου πώς μπορείτε να φτιάξετε σπιτική Νιπλέτα, που όμως δεν είναι όμορφη και εύχρηστη σαν την έτοιμη.
Κοχύλια θηλασμού
Τα κοχύλια θηλασμού δημιουργούν μια ελαφρά αρνητική πίεση στη θηλή και είναι ανώδυνα. Εάν τα φοράτε για πολλές ώρες, οι θηλές σας θα αρχίσουν να προεξέχουν. Δείτε περισσότερα στο κεφάλαιο <<Ρούχα και ειδικός εξοπλισμός για να θηλάζεται πιο άνετα>> (α’ τόμος).
Ασκήσεις Hoffman στη θηλή
Πριν από το θηλασμό κάντε την έξης άσκηση στη θηλή:
Στη φορά ενός νοητού σταυρού, πιάστε τη θηλή με τον αντίχειρα και το δείκτη και τραβήξτε την προς τα έξω. Επαναλάβετε στον άλλο άξονα του σταυρού για 1-2 λεπτά και όσο δε σας είναι δυσάρεστο. Κάντε το ίδιο και στο άλλο στήθος. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε φορά πριν θηλάσετε και όσο πιο συχνά μπορείτε ενδιάμεσα.
Ερεθισμός αμέσως πριν από το θηλασμό
Χρησιμοποιώντας για λίγα λεπτά αντλία πριν θηλάσετε (όχι τύπου κόρνας ποδηλάτου), η θηλή θα βγει προς τα έξω και το μωρό θα πιάσει πιο εύκολα.
Ψευτοθηλές
Αρχίζοντας να θηλάζετε με ψευτοθηλές, η θηλή διατείνεται μέσα σ’ αυτές. Αφού το μωρό θηλάσει για πέντε λεπτά με τη ψευτοθηλή, αφαιρέστε την. Με λίγη τύχη θα παραμείνει προς τα έξω και το μωρό θα πιάσει και θα θηλάσει απ’ αυτήν.
Θηλάστε πιάνοντας τη θηλή με τη λαβή <<σάντουιτς>>. Οι επίπεδες και οι εισέχουσες θηλές είναι πρόβλημα μόνο για τις πρώτες μέρες που θηλάζετε το πρώτο παιδί σας. Όταν βγουν, δε ξαναμπαίνουν προς τα μέσα.
Θηλές μεγάλου μεγέθους
Οι θηλές μεγάλου μεγέθους σπάνια αποτελούν πρόβλημα και συνήθως είναι πλεονέκτημα για μια γυναίκα να έχει μεγάλες θηλές. Αν το μωρό είναι πρόωρο ή λιποβαρές και η θηλή σας δε χωρά μέσα στο στόμα του, βγάλτε το γάλα με αντλία, δώστε το με το μπουκάλι ή εναλλακτικά συστήματα σίτισης και περιμένετε να μεγαλώσει. Πολύ γρήγορα θα τρώει αποκλειστικά από σας, ειδικά αν το βάζετε συνεχώς στο στήθος για να έχει επαφή, χωρίς να το κρατάτε νηστικό αν τελικά δεν καταφέρει να θηλάσει.

Πηγή : http://thilasmos.wordpress.com/
Μαρία-Μπέμπης

0 σχόλια

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Δεν υπάρχουν λέξεις....

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010
Αναδημοσίευση απο το tro-ma-ktiko.blogspot.com


"Πριν 6 χρόνια ένα αμάξι παρόμοιο με αυτό της φωτογραφίας μου στέρησε το δικαίωμα να περπατώ, σήμερα δεκάδες τέτοια αμάξια καθημερινά μου στερούν το δικαίωμα να κινούμε στα πεζοδρόμια με το προσωπικό μου αμαξιδιο.

Θυμάμαι σαν χθες τον γιατρό μετά το ατύχημα μου, να μου λέει ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ, αν και δυσκολεύτηκα να τον πιστέψω κάποια στιγμή τα κατάφερα. Τώρα συνειδητοποιώ ότι κι αυτός ήταν ένας ακόμα άνθρωπος που κορόιδευε.
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που άφησα το κελί της πρωτεύουσας και ήρθα να μείνω μόνιμα στην Σύρο με την ελπίδα να κινούμε ευκολότερα, με την ελπίδα να νιώσω λίγο ελεύθερη. Όμως κι εδώ η κατάσταση το καλοκαίρι είναι απελπιστική. Τουρίστες παρκάρουν τα επιβλητικά τους αμάξια πάνω σε πεζοδρόμια για να μπορούν να τα καμαρώνουν από τα μαγαζιά που κάθονται και απολαμβάνουν τον καφέ τους χωρίς να νοιάζονται για τους συνάνθρωπους τους. 
Έχω απευθυνθεί επανειλημμένα στην αστυνομία και στο λιμεναρχείο, και η απάντηση; 
- Καταλαβαίνουμε κύρια μου θα κάνουμε ότι μπορούμε, έχουμε κι αλλά θέματα να ταχτοποιήσουμε δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνεχεία με αυτό το ζήτημα.
Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ντρεπόμουν που είμαι Ελληνίδα, συγχαρητήρια τα καταφέρατε.
Πριν 3 χρόνια άφησα το κελί της πρωτεύουσας, σε λίγες μέρες θα αφήσω την φυλακή της Ελλάδας.
ΥΓ: Παρακαλώ να δημοσιεύσετε τις σκέψεις μου έτσι όπως ακριβώς τις κατέγραψα. Σας ευχαριστώ όλους εσάς στο tro-ma-ktiko που στηρίζετε την ελευθερία του λογού, που αγαπάτε την αλήθεια ,που δεν χαϊδεύεται τα αυτιά μας, που δεν σκορπάτε τον τρόμο χωρίς να υπάρχει λόγος.


Eυχαριστω Mια Πικραμενη Αναγνωστρια (Κατερίνα)"

2 σχόλια

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ζάκυνθος 2010.....

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010
Είπα ότι θα κάνω διακοπές.

Εδώ στο νησί.

Πραγματικά κάνουμε τις βολτίτσες μας, πάμε για μπανάκια,περνάμε υπέροχα!Έρχονται φίλοι μας απο Αθήνα,Θεσσαλονίκη και από άλλα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο.

Μου λένε το όμορφο που είναι το νησί σας! Τι τάξη! Τι καθαριότητα!

Ααααα! Τους λέμε εμείς! Δεν ξέρετε εσείς! Εμείς ξέρουμε!

Κοιτάξτε!


Αλεξάνδρου Ρώμα...


Από άλλη οπτική γωνία.


Δίπλα στη μοναδική παιδική χαρά του νησιού.





Θα μπορούσα να τραβάω φωτογραφίες όλη νύχτα. Σκεφτείτε ότι πέρναγα με το καροτσάκι με το μωρό μας δίπλα από τα σκουπίδια.Δεν υπήρχε χώρος...

Είναι κεντρικοί δρόμοι του νησιού.

Και μη βρεθεί κανένας να πει ότι δυσφημώ το νησί. Τόσοι τουρίστες περνάνε καθημερινά. Το κάνουνε αυτοί για μένα.

Οι δε κράχτες στη πλατεία απαράδεκτοι. Κάποιος από αυτούς με πέρασε για ξένη και μου έκανε χειρονομία λέγοντάς μου φαΐ φαΐ!Αν είναι δυνατόν!

Οι δε μπαλονάδες έχουνε κατακλύσει τη πλατεία! Εντάξει 2-3! Αλλά 10; Το χειρότερο είναι ότι αφού μαζέψουνε τη πραμάτεια τους αφήνουνε σκουπίδια πίσω τους.Επίσης γίνονται ενοχλητικοί όταν έχεις μωράκι.

Εντάξει το καταλάβαμε... Ακυβέρνητο καράβι το νησί.

Εμείς τι κάνουμε όμως; Για πόσο θα καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή? Για πόσο θα διαμαρτυρόμαστε μέσω Facebook;

Για τη πορεία διαμαρτυρίας με τις μαμάδες δεν σας έχω ενημερώσει ακόμη.

Όμως θα σας πω αυτό.

Την επόμενη μέρα βγήκα πάλι στη πλατεία με το μωρό. Μόλις με είδε μια ιδιοκτήτρια καταστήματος μου λέει ειρωνικά...

Τελικά ο δήμαρχος θα σας φτιάξει πεζοδρόμια? Έλα έρχονται και εκλογές τώρα ποιος στη χάρη σας...

Τι να της πεις τώρα........Τι να της εξηγήσεις; Να ανοίξεις κουβέντα;

Έτσι λοιπόν!

Γουέλκαμ μάι φρέντς! Χαβ ε νάις χόλιντέη!

Που στα ελληνικά σημαίνει........ Την πατήκατε!

Και εδώ κολλάει το "ΓΙΑΤΙ ΜΑΜΑ;"


Και εδώ οφείλεις να εξηγήσεις! Τι θα πω στο παιδί; Τι θα πούμε στα παιδιά μας; 


Όσα Ficher Price και να κουβαλήσω σπίτι μάταια. Τα παιδιά μας για να γίνουν χρήσιμοι, σωστοί μα πάνω απ'όλα τίμιοι άνθρωποι να πρέπει να ζούνε και να μεγαλώνουνε σε μια κοινωνία που να προσφέρει κάλα ερεθίσματα.


Όχι για παράδειγμα όλα τα παραπάνω και φυσικά οχι το παρακάτω...



Αυτό το "καβάλημα" το έκανε ο Νομάρχης.

Αν λοιπόν παρκάρει έτσι ο Νομάρχης τότε τι περιμένουμε; Εγώ τίποτα πάντως....

Δεν έχω πολιτικά συμφέροντα και ούτε με ενδιαφέρει να αποκτήσω.

Έχω όμως αισθητική και κουλτούρα.

Δε θα τη χάσω εξαιτίας σας.

Αυτό το blog  είναι κάτι σαν ημερολόγιο για το μωρό μας. Απλά αυτά που νιώθω τα γράφω. Τόσο μα τόσο απλά.

Δεν κάνω πολιτική προπαγάνδα ούτε ανήκω κάπου.Και δε θέλω.

ΕΙΜΑΙ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

Μαρία-Μπέμπης







1 σχόλια

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ας κάνω μια ανάρτηση!

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010
Όπως θα έχετε καταλάβει είμαι σε διακοπές!Χαχαχα!

Μη φανταστείτε....

Εδώ τοπικά.Στο νησάκι μας.






Τι νομίζατε?Ότι θα είμαι κάπως έτσι?





Όοοοχι!Για την ακρίβεια είμαι έτσι ακριβώς....



Χεχε!Αστειεύομαι φυσικά!

Θα επανέλθουμε δριμύτεροι σε λίγες μερες με τον μπεμπούα!Άλλωστε έχουμε τις ετοιμασίες μας για τη βάπτιση και σας χρωστάω τις εξελίξεις της πορείας με τις μαμάδες!

Ως τότε....



Καλά να τα περάσετε!:D

Μαρία-Μπέμπης

1 σχόλια