Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Παλιοπυρετέ!!!!!!Φύγε μακρυάαααα!

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010
Χθες μίλαγα με μια Μανούλα και το νινάκι της είναι αρρωστούλι!


Έχει πυρετό.Καταλαβαίνετε καλοκαιριάτικα τι τραβάει το μωρό....Περαστικά αγαπούλα μου!


Την ώρα που μιλάγαμε μου ήρθε στο μυαλό ένα παλιό γιατροσόφι.Το έκανε η Μαμά μου.Έβαζε σε ένα μπολ νερόξυδο και μ'αυτό έκανε κομπρεσούλες κάτω απο μασχάλες , γονατάκια(κλειδώσεις) και μετωπάκι.
Επίσης τα χλιαρά-δροσερά μπανάκια είναι θαυματουργά.Άλλωστε τα συνιστούνε και οι παιδίατροι.


Φυσικά επικοινωνούμε αμέσως με τον/την γιατρό μας.Είναι πολύ μωράκια για να το αφήσουμε να περάσει μόνο του.


Συνήθως χορηγούν αντιπυρετικά σιροπάκια.Αν συνεχιστεί ο πυρετός και ακολουθήσουν και άλλα συμπτώματα τότε μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση.


Μαμάδες δεν δίνουμε ποτέ  αντιβίωση με δική μας πρωτοβουλία στα παιδάκια μας!Αν χρειαστεί τότε ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού μας!Δεν κόβουμε την αντιβίωση επειδή είναι καλύτερα το μικρό μας.


Επίσης δεν κάνουμε διάφορα μαντζούνια με βότανα που δε γνωρίζουμε.


Τέλος ακολουθούν σημαντικές πληροφορίες απο το www.paidiatros.com 


Φυσιολογική θερμοκρασία και πυρετός. 

Πυρετός είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από το φυσιολογικό. Η θερμοκρασία ενός υγιούς παιδιού είναι μεταξύ 36,5ο - 37,8 ο c. Ένα παιδί έχει πυρετό εάν η θερμοκρασία του είναι: 1. Πάνω από 38ο από το ορθό. 2. Πάνω από 37,2 από τη μασχάλη. 3. Πάνω από 37,8 από το στόμα και το αυτί. 

Τρόπος μέτρησης θερμοκρασίας.


Οι μέθοδοι μέτρησης της θερμοκρασίας είναι οι ακόλουθες: 
1. Από το ορθό 
2. Από τη μασχάλη 
3. Από το αυτί 
4. Από το δέρμα 
Η καλύτερη μέθοδος μέτρησης του πυρετού στα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι από το ορθό. Στα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ουσιαστικά όλοι οι μέθοδοι μέτρησης της θερμοκρασίας. Η μέθοδος από το στόμα είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί στα παιδιά κάτω των 3 - 4 χρόνων αφού είναι δύσκολο να κρατήσουν το στόμα κλειστό. Τα ταινιοειδή θερμόμετρα δέρματος είναι μεν εύκολα και απλά στη χρήση τους δεν είναι όμως αξιόπιστα και θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα νεότερα θερμόμετρα του αυτιού κοστίζουν ακριβά αλλά μπορούν γρήγορα και εύκολα να μετρήσουν τη θερμοκρασία σώματος στο αυτί. Να θυμάστε όμως ότι θα πρέπει να αποφεύγονται εάν το παιδί έχει ωτίτιδα. Τόσο τα κλασικά γυάλινα με υδράργυρο θερμόμετρα όσο και τα πιο καινούρια ψηφιακά μπορούν να δώσουν ακριβείς μετρήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι να επιλέξετε ένα θερμόμετρο το οποίο θα είναι πιο εύκολο για σας να το χρησιμοποιείτε. Για να μετρήσετε τη θερμοκρασία από το ορθό χρησιμοποιείστε ειδικά θερμόμετρα (με πιο κοντό δοχείο υδραργύρου). Εάν χρησιμοποιείται γυάλινα υδραργυρικά θερμόμετρα, κουνήστε τα καλά και βεβαιωθείτε ότι η ένδειξη είναι κάτω από 36ο. Τοποθετήστε το παιδί μπρούμυτα στα γόνατα σας. Βάλτε το θερμόμετρο στο πρωκτό του παιδιού σε βάθος 2 με 3 εκατοστά. Αφήστε το για 2 με 3 λεπτά. Αφαιρέστε το και διαβάστε το. Πως μετράμε τη θερμοκρασία από τη μασχάλη 
1. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο με πιο μακρύ δοχείο. 
2. Βάλτε το θερμόμετρο στη μασχάλη του παιδιού. 
3. Αφήστε το για 4 - 5 λεπτά και μετά διαβάστε το. 
Εάν το παιδί σας παρουσιάζει πυρετό θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.


Οδηγίες για την αντιμετώπιση του πυρετού.


1. Αφαιρέστε τα ρούχα του παιδιού, και ντύστε το ελαφρά.
2. Χορηγείστε άφθονα δροσερά υγρά. Ο ψηλός πυρετός προκαλεί απώλεια υγρών και μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αφυδάτωση κυρίως στα μικρά παιδιά.
3. Τα παιδιά που η θερμοκρασία τους είναι κάτω από 38,9 ο c συνήθως δε χρειάζονται αντιπυρετικά φάρμακα. Εκείνο όμως που έχει σημασία για το πότε θα χορηγήσετε αντιπυρετικό στο παιδί σας είναι η διάθεση του παιδιού. Υπάρχουν παιδιά που μπορεί να ανέχονται ψηλό πυρετό και να αισθάνονται σχετικά καλά, αλλά και αντίστροφα υπάρχουν παιδιά που δεν αισθάνονται καλά ακόμα και με πυρετό μεταξύ 37-38 ο c. Τα συνηθέστερα αντιπυρετικά είναι η παρακεταμόλη, η ηβηπρουφένη και το μεφενικό οξύ. Για την ακριβή δοσολογία συμβουλευθείτε τον παιδίατρο σας. Η ασπιρίνη δεν συνίσταται σε παιδιά κάτω των 12 χρονών.
4. Όταν το παιδί έχει πολύ ψηλό πυρετό, επιπλέον των αντιπυρετικών φαρμάκων κάντε του ένα χλιαρό μπάνιο (αφήστε το τουλάχιστον 10- 15 λεπτά). Το κρύο νερό πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να προκαλέσει ρίγος, το οποίο αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα αφού μπορεί να είναι τοξικό.
5. Θα πρέπει να απευθύνεστε αμέσως στον Παιδίατρο σας εάν:
A. Το παιδί έχει πυρετό και είναι κάτω από 3 μηνών.
B. Έχει πυρετό για περισσότερο από 24 ώρες.
Γ. Αρνείται να πάρει υγρά.
Δ. Ο πυρετός συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως
· Έντονο κλάμα.
· Αδιαθεσία και μετά την πτώση του πυρετού.
· Σπασμοί.
· Υπνηλία.
· Διανοητική σύγχυση.
· Δυσκολία στην αναπνοή.
· Επαναλαμβανόμενοι εμετοί ή διάρροια.
· Οποιοδήποτε εξάνθημα.





1 σχόλια:

swsw είπε...

καλε..ποιας μαμας το παδι εχει πυρετο;;χαχα...κανενα παιδι να μην ανεβασει πυρετο..ποτε ξανα..
και ειναι χαζομεσα στο καλοκαιρι..ενω το χειμωνα εχει αλλη χαρη..πλακα κανω..
περαστικα λοιπον