Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Αποστείρωση σε βαριέμαι!

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Σαν θυμάμαι μ' αυτή την αποστείρωση τι τράβηξα!


Την βαριέμαι αφόρητα. Ίσως επειδή είμαι πολύ σχολαστική και  μου έπαιρνε περισσότερο χρόνο απ' ότι θα πρεπε...Έτρωγε και ο μπέμπης πολλά μα πολλά γεύματα .Ήτανε και τα ξενύχτια.Δεν ξέρω!Η αποστείρωση με κούραζε.
Να ένας ακόμη λόγος για να θηλάσει μια γυναίκα.Βγάζει βυζάκι έτοιμο, καθαρό, αποστειρωμένο στη σωστή θερμοκρασία γαλατάκι.
Αφήστε που στην αρχή είχα ανασφάλεια!Το κάνω καλα?Φυσικά στο ιντερνετ η δικιά σου για να δω αν κάνω σωστή αποστείρωση,μίλαγα με άλλες μαμάδες,ξέρετε τα γνωστά.
Είχα πάρει λοιπόν καμιά 12αριά μπιμπερό έκανα 2 κύκλους αποστειρώσεων και τα φύλαγα στο ψυγείο σε ειδικές θηκούλες.Τα πολεμοφόδια έπρεπε να είναι πανέτοιμα για το βράδυ που ερχότανε!
Θυμάμαι ένα βράδυ.. Αφού κοίμισα τον μπεμπούλη,έκανα τις τελευταίες δουλίτσες της ημέρας,φτιάχνω και τα μπιμπερό!Τα ετοιμάζω μεσα στον αποστειρωτή και την κάνω γρήγορα γρήγορα για το γλυκό μου κρεββατάκι που με φώναζε "Ελα Ελα κοιμήσου!"


Μετά από κάνα τρίωρο ουαααααααααα!Σηκώνομαι σφαίρα ανοίγω το ψυγείο!Δεν βλέπω μπιμπερό!Ααα λέω έχω έτοιμα στον αποστειρωτή!Ανοίγω αποστειρωτή και τι να δω!Το νερό άθικτο στην βάση,κρύος ο αποστειρωτής!Ααααααααα τα νεύρα μου!Δεν είχα πατήσει το κουμπίιιιιι!Το πατάω και αρχίζει!Ξέρετε τι είναι να κλαίει μέσα στην νύχτα το μωρό και να μην έχεις μπιμπερό να το ταίσεις!Αχ θεέ μου!
Ήτανε ακόμη μικρούλης και τον έβαλα στήθος μπας και πιάσει μέσα στη πείνα του!Μπααααααααα!Ουαααααααααααααααααααααααααααα!Θέλω το μπιμπερόοοοοοοοο μου!


Τελικά μόλις τελείωσε αυτή η περιβόητη αποστείρωση μετά από 20 ολόκληρα λεπτά(για όνομα του θεού!),βγάζω καυτό καυτό το μπιμπερό,φτιάχνω γάλα σε καυτό νερό,κρυώνω το γάλα κ.ο.κ.!
Τελικά αρπάζω το μωρό (το οποίο καημενούλι είχε σηκώσει όλο το νησί στο πόδι από τη πείνα του!)και ανακουφισμένοι και οι δυό, αραχτοί στον καναπέ του σαλονιού απολαμβάνουμε αυτή την ήσυχη στιγμή αγκαλίτσα!
Δε σας κρύβω με πήρε ο ύπνος για λίγα λεπτά.......ζζζζζζζζζζζ!Έτσι καθιστή.Με το μπιμπερό στο χέρι να ταίζω τον μπεμπούλη....ζζζζζζζζζζ


Όταν φτάσαμε σχεδόν 6 μηνών μου λέει ο παιδίατρος στο καθιερωμένο ραντεβού για το εμβόλιο."Μαρία κομμένη η αποστείρωση από δω  και μπρος.Ξεκινάτε κρέμες και εκτός αυτού βάζει πια τα πάντα στο στόμα.Επίσης κομμένο και το βράσιμο του νερού."
Τον κοίταζα εκστασιασμένη!Ναίιιιιιιιιι!Τέλος οι αποστειρώσεις!


Φυσικά δεν σταματάμε ποτέ να είμαστε προσεκτικοί και σχολαστικοί με την υγιεινή του μωρού!Πάλι πρέπει να ζεματίζεις κάποια πραγματάκια πιο αραιά και άλλα να τα πλένεις με νερό και σαπουνάκι.Αλλά δε με νοιάζει καθόλου!Όλα πλέον είναι πανεύκολα!Ο αποστειρωτής φυσικά εξαφανίστηκε στην αποθήκη!Να μην τον βλέπω!Δεν τα είχα καλά μαζί του απο την αρχή.Επειδή δεν μπορούσα να θηλάσω αυτός την πλήρωνε τη νύφη!Αφήστε που άλλαξα κανα δυό μέχρι να βρώ κάποιον που να μου κάνει.....
Ελπίζω στο δεύτερο μωράκι ,οταν και αν, να θηλασω και να μην ξαναχρειαστώ αυτό το άχαρο κουτί.Σας λέω έχω προσωπικά θέματα μαζί του!χαχα!


Έτσι λοιπόν όλα τα παιχνιδάκια του τα πλένω καμιά φορά.Ακόμη και τα λούτρινα τα βάζω πλυντήριο!Περιστασιακά ρίχνω λίγο καυτό νεράκι στις πιπίλες αλλά και στα μπιμπερό και στα εξαρτήματα τους. Όταν θεωρήσω ότι είναι απαραίτητο, αν και αλλάζω πιπίλες κάθε μήνα.Επίσης τώρα που φτιάχνω συχνά κρεατάκι για το μωρό καθαρίζω πολύ καλά με χλωρίνη και καυτό νερό σανίδες κοπής,νεροχύτη,μαχαίρια κ.λ.π. γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας και άλλων μικροβίων.
Μάλιστα χθες βρήκα ένα αρθράκι για τους βασικούς κανόνες αποστείρωσης από τον 6ο μήνα και μετά όπου στην ουσία είναι κανόνες σωστής υγιεινής που πρέπει να τους εφαρμόζει κανείς έτσι κι αλλιώς..


ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

Οι βασικοί κανόνες

Στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής του μωρού, κάποιοι κανόνες καταργούνται, άλλοι συνεχίζονται, ενώ μερικοί νέοι έρχονται να προστεθούν. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να αποστειρώνετε τα μπουκάλια (βράζοντάς τα ή χρησιμοποιώντας τον ειδικό αποστειρωτή) και να χρησιμοποιείτε αποστειρωμένο νερό για την παρασκευή του γάλακτος. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να είστε σχολαστική σε ό,τι αφορά τα παρακάτω:
1. Τα μπουκάλια θα πρέπει να πλένονται με ζεστή σαπουνάδα και να ξεβγάζονται πολύ καλά με νερό. Αν θέλετε μπορείτε να συνεχίζετε να τα φυλάτε μετά τον καθαρισμό τους στο ψυγείο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι καθώς με την υγρασία μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια.
2. Πλένετε με ζεστή σαπουνάδα τα σκεύη που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα ή στο σερβίρισμα του φαγητού του μωρού χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, ώστε να καθαρίζονται από τα υπολείμματα τροφής και λίπους.
3. Πριν την προετοιμασία του γάλακτος ή του φαγητού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών καθώς και καθαρισμός του πάγκου που θα ακουμπήσετε.
4. Πριν το θηλασμό ή τη συλλογή γάλακτος από το στήθος, θα πρέπει να προηγηθεί καλό σαπούνισμα των χεριών, πλύσιμο του στήθους και σκούπισμα με φρεσκοσιδερωμένη πετσέτα, ακριβώς όπως κάνατε όλον αυτό τον καιρό. Συλλέγετε το γάλα με το αποστειρωμένο θήλαστρο στα ειδικά -επίσης αποστειρωμένα- μπουκάλια. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η αποστείρωση συνεχίζεται.
5. Για την προετοιμασία του ξένου γάλακτος (γάλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας) δε χρειάζεται πλέον να βράζετε το νερό. Αρκεί να το ζεσταίνετε.
6. Οι κανόνες που αφορούν τη συντήρηση του γάλακτος στο ψυγείο συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι. Καλό είναι, μάλιστα, τα μπουκάλια στα οποία συντηρείτε το γάλα να είναι αποστειρωμένα.
7. Σε ό,τι αφορά το φαγητό, αν το μωρό πρόκειται να φάει το ίδιο γεύμα για δύο μέρες, πρέπει αμέσως μόλις το μαγειρέψετε να το βάλετε στο ψυγείο κι όταν το ξαναζεστάνετε να το αφήσετε να πάρει μια βράση.
8. Δίνετε στο μωρό νερό από τη βρύση, εκτός αν είναι ακατάλληλο. Αν έχετε ταξιδέψει σε άλλη περιοχή, προτιμήστε να του δώσετε νερό εμφιαλωμένο, κατά προτίμηση σε γυάλινο μπουκάλι.
9. Η πιπίλα, επειδή μπαίνει και παραμένει για ώρα στο στόμα του μωρού, καλό είναι να συνεχίζετε να τη βράζετε για 2-3 λεπτά. Μπορείτε να έχετε δυο-τρεις διαθέσιμες καθαρές, τις οποίες είναι προτιμότερο να βάζετε, αφού στεγνώσουν, στη θήκη τους.
10. Τα παιχνίδια με τα οποία παίζει το μωρό καλό είναι να πλένονται τακτικά. Δε χρειάζονται ζεμάτισμα. Φροντίστε όμως να τα καθαρίζετε καλά με σαπούνι και να τα ξεβγάζετε καλά χωρίς να χρησιμοποιείτε άλλα καθαριστικά είδη. Δείξτε προσοχή, ιδιαίτερα αν είναι λερωμένα με φαγητό, γιατί τα υπολείμματα αποτελούν εστία μικροβίων.
11. Στους χώρους που μπουσουλάει το μωρό καλό είναι να έχετε στρώσει ένα βαμβακερό τάπητα. Αλλιώς, θα πρέπει να πλύνετε τα χεράκια του μωρού μόλις το σηκώσετε.
12. Εκτός από το καθημερινό μπάνιο του μωρού το οποίο συνεχίζετε (κατά προτίμηση χωρίς τη χρήση σφουγγαριού), κάποιες περιοχές χρειάζονται συχνό τοπικό καθάρισμα, κατά τη διάρκεια της ημέρα, όπως το προσωπάκι και τα χεράκια, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα.
13. Ξεπλένετε τα χεράκια του μωρού με τρεχούμενο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν είναι λερωμένα με φαγητό ή χώμα ή όταν έχει μπουσουλήσει στο πάτωμα.
14. Αν είστε έξω, καθαρίστε τα λερωμένα χεράκια με ένα βρεγμένο πανάκι που θα έχετε μαζί αποφεύγοντας τα μαντιλάκια του εμπορίου.
15. Το καλό πλύσιμο των δικών σας χεριών επιβάλλεται με την είσοδο σας στο σπίτι, πριν και μετά το φαγητό, όταν φυσάτε τη μύτη σας ή χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και οπωσδήποτε πριν το τάισμα του μωρού, πριν το άλλαγμα της πάνας του και πριν του χορηγήσετε φάρμακα.

Πηγή : www.pediatros.com

Φιλιά Πολλά!
Μαρία-Μπέμπης