Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Επιλόχειος κατάθλιψη ή παροδική συναισθηματική δυσφορία;

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
Να ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες.Το μετά.Ζεις την πιο ωραία περίοδο της ζωής σου περιμένεις πως και πως το μωράκι σου αλλά οταν γεννήσεις είσαι μέσα στα κλάματα και στα νεύρα.Νυστάζεις,σου φταίνε όλα και πολλές φορές περνάνε  διάφορες άσχημες σκέψεις απο το μυαλό σου.Είμαι καλή μαμα;Θα το ακούσω το βράδυ που θα κλάψει;Αυτα είναι τα πιο ανώδυνα και τα πιο συνηθισμένα.Δυστηχώς υπάρχουν περιπτώσεις που σκέφτονται μέχρι και την αυτοκτονία.

Εγώ προσωπικά την πέρασα αυτή τη φάση.Πολύ κλάμα.Είμαι και λίγο κλαψιάρα απο την φύση μου.Εκεί του έδωσα και κατάλαβε. Απο την 3η ημέρα μετά τον τοκετό και με αφορμή κάτι πολύ συγκινητικό που μου είπε ο συζηγός μου,άρχισα να κλαίω για 20 μέρες.Απο απέραντη ευτυχία.Κοίταζα το μωρό και δεν το πίστευα.Ήθελα να το έχω μόνο εγω αγκαλιά(ακόμη το έχω αυτό,είμαι λίγο κτητική το ξέρω)να περνάω ώρες μαζί τουΠολύ κλάμα.Πήγα στον γυναικολόγο μου μετά απο 5 μέρες να με δεί κλαίγοντας.Μου έκανε υπερηχογράφημα και ένιωθα άδεια.Ήθελα να νιώθω τις κλωτσιές του μπέμπη.Και έλεγα στον εαυτό μου..."Είσαι καλά μωρέ Μαρία;Εδώ έχεις ολόκληρο παίδαρο δίπλα σου!Εσύ δεν ανυπομονούσες να γεννήσεις το μωράκι σου;"Ευτυχώς ήμουν συνεπέστατη απέναντι στο μωρό μου και η ευτυχία μου απερίγραπτη!Και κεί που φοβήθηκα με τον εαυτό μου και είπα πως κάτι δεν πάει καλά,δεν μπορει να κλαίω συνέχεια,πέρασαν ολα ως δια μαγείας!Πήρα τ'απάνω μου και τώρα είμαστε μια ευτυχισμένη οικογένεια!Σημαντική λεπτομέρεια;Η στήριξη όλων όσων ήτανε δίπλα μου.Και παρόλο που οι άντρες δεν μπορούν να καταλάβουνε τι νιώθει μια γυναίκα στην δεδομένη φάση ο άντρας μου με στήριξε πολύ.Ήτανε πάντα δίπλα μου.

Έλεγα λοιπόν οτι πέρασα επιλόχειο κατάθλιψη.Τελικά οι περισσότερες απο εμάς έχουμε περάσει παροδική συναισθηματική δυσφορία και όχι κατάθλιψη.Φτάνει στο αποκορυφωμά της 3-5 μέρες μετά τον τοκετό,οφείλεται στις ορμόνες μας(τι αλλο;)και κρατάει περίπου ένα 20ήμερο.Συμπτώματα;Κλάματα απο συγκίνηση κυρίως,ευερεθιστότητα και κάποια ανάμικτα συναισθήματα για το μωρό που ομως δημιουργούν ενοχές στη νέα μαμά.

Η επιλόχειος κατάθλιψη απο την άλλη είναι μια σοβαρή κατάσταση η οποία χρειάζεται παρακολούθηση απο ειδικό και φυσικά φαρμακευτική αγωγή.Εδώ θα δανειστώ απο το άρθρο της  Ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου Ασπασίας Πασπάλη Παντελίδη, κάποια στοιχεία για το θέμα μας γιατί είναι πολύ σοβαρό και δεν θέλω να γράψω ανακρίβειες.Η ειδικός εξηγεί:

"Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό δεν είναι απλή ιδιοτροπία της μητέρας, αλλά μια σοβαρή κατάσταση, η οποία επηρεάζει άμεσα τη ζωή της και τη σχέση της τόσο με το μωρό της όσο και με τον σύντροφό της. Πού οφείλεται όμως;
Δεν έχει εντοπιστεί κάποια συγκεκριμένη αιτία που να θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης. Οι ορμονικές διαταραχές πιστεύεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο. Τα επίπεδα ορμονών, όπως τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η κορτιζόλη, πέφτουν δραματικά 48 ώρες μετά τη γέννηση. Άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου είναι η ψυχική ασθένεια πριν από την εγκυμοσύνη, η ψυχική ασθένεια στην οικογένεια, συμπεριλαμβανομένης και της επιλόχειας κατάθλιψης, η επιλόχεια ψυχική διαταραχή ύστερα από προηγούμενη εγκυμοσύνη, οι συγκρούσεις στον γάμο, η απόλυση από τη δουλειά ή η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης από φίλους και οικογένεια, η διακοπή της εγκυμοσύνης (π.χ., αποβολή). Μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται κουρασμένη μετά τη γέννηση του μωρού. Η ευαισθησία και ο πόνος στην περιοχή του περίνεου μπορεί επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα. Το διάστημα της σωματικής ανάρρωσης ύστερα από την καισαρική τομή μπορεί να είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι ύστερα από φυσιολογικό τοκετό. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι συναισθηματικές αλλαγές. Η γυναίκα νιώθει ότι έχασε την παλιά της ταυτότητα και ότι είναι εγκλωβισμένη στο σπίτι, ότι είναι καταβεβλημένη από τις ευθύνες του μητρικού ρόλου, νιώθει άγχος, εξαιτίας των αλλαγών στον τρόπο ζωής της, κούραση, εξαιτίας των συνεχών διακοπών του νυχτερινού ύπνου, ότι είναι λιγότερο ελκυστική σωματικά και σεξουαλικά. Πάντως, λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η ηλικία μιας μητέρας και ο αριθμός των παιδιών που είχε δεν σχετίζονται με την πιθανότητα να αναπτύξει επιλόχεια κατάθλιψη. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, από 24 ώρες έως 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Έλλειψη ικανοποίησης και ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε προσέφεραν ευχαρίστηση, προβλήματα στον ύπνο, μείωση βάρους, μείωση ενεργητικότητας (ατονία), ανησυχία ή άγχος, αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής, δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων, πεισιθάνατες σκέψεις, μειωμένο ενδιαφέρον για σεξ, αισθήματα απόρριψης, σωματικά συμπτώματα, όπως συχνοί πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, ταχυπαλμία, μούδιασμα ή ζαλάδα. "

Αυτό που θα σας συμβουλέψω.Μην φοβηθείτε να ζητήσετε συμβουλή ειδικού. Οι περισσότερες γυναίκες περνάνε αυτή την κατάσταση και πολλές φορές η παροδική δυσφορία μπορεί να είναι προάγγελος της κατάθλιψης.Ζητήστε βοήθεια απο τον συντροφό σας,απο την μητέρα σας,την πεθερά σας.Αν νιώθετε οτι πέσατε στα βαθιά με τις νέες σας υποχρέωσεις, μπορεί να χρειαστείτε έναν ανθρωπο κοντά σας.


Απο την άλλη,αν μετά τον τοκετό έχετε απλά και μόνο την τάση να κλαίτε, μην ντρέπεστε είναι φυσιολογικό.Κλάψτε όσο θέλετε!Ξαλαφρώστε και μην καταπιέζεστε!Εγώ νρεπόμουνα αφάνταστα γι'αυτο που μου συνέβαινε.'Ετσι στο επόμενο μωράκι θα το ευχαριστηθώ και δεν θα νιώθω καθόλου άβολα.Ούτως ή άλλως απο την χαρά μου έκλαιγα.Είναι μια φάση που δεν μπορεις να κάνεις αλλιώς θα την περασεις.Τον πρωτο λόγο τον έχουν οι ορμόνες.Άλλωστε ανακάλυψα στην πορεία οτι δεν ήμουν η μόνη.....


Φιλιά Μαρία